Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Právo kupujícího z vad zboží nemůže být přiznáno v soudním řízení, jestliže kupující nepodá zprávu prodávajícímu o vadách zboží bez zbytečného odkladu poté, kdy tyto vady zjistil, nebo při vynaložení odborné péče tyto měl zjistit, vady mohly být zjištěny později při vynaložení odborné péče nejpozději však do dvou let od doby dodání zboží.
Zárukou za jakost přebírá prodávající písemně závazek, že dodané zboží bude po určitou dobu způsobilé pro použití ke smluvenému nebo obvyklému účelu. Záruční doba počíná běžet zpravidla po dodání zboží. Když kupující nemůže užívat zboží pro jeho vady, za které odpovídá prodávající, dochází ke stavení záruční doby.
Prodávající neodpovídá za vady, které byly způsobeny vnějšími událostmi a bez vlivu prodávajícího. Prokázání této skutečnosti je na prodávajícím.
Zboží má právní vady, pokud je zatíženo právy třetích osob. Práva třetích osob budou zboží zatěžovat v souvislosti s ochranou průmyslového a jiného duševního vlastnictví.
Pokud je dodáním zboží s vadami porušena smlouva podstatným způsobem, může kupující požadovat odstranění vad dodáním náhradního zboží za zboží vadné, odstranění vad opravou zboží, pokud je to možné, požadovat přiměřenou slevu z ceny, odstoupit od smlouvy.
Zákon vychází z porušení povinností ze smlouvy podstatným nebo nepodstatným způsobem. Zákon preferuje odstranění vad zboží, pokud je to možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat