Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Smlouva o převodu práv k předmětům průmyslového vlastnictví upravuje převod těchto práv, které jsou chráněny příslušnými zákony na nového majitele za dohodnutou úplatu za dohodnutých dalších podmínek. Jde o smlouvu nepojmenovanou, kterou upravují v hrubých rysech další zákony. Jde využít přiměřeně ustanovení o kupní smlouvě.
Smlouva o půjčce cenných papírů upravuje zákon o cenných papírech, kdy věřitel se zavazuje, že převede na dlužníka určitý počet cenných papírů a dlužník se zavazuje na věřitele po sjednané době převést stejný počet cenných papírů a zaplatit za půjčení sjednanou cenu. Cena půjčení může být sjednána i v cenných papírech. Jedná se o zastupitelné cenné papíry (papíry stejného druhu, vydány stejnou osobou ve stejné formě a s stejnými právy).
Smlouva o tichém společenství: zde se zavazuje tichý společník poskytnout podnikateli určitý vklad a podílet se na jeho podnikání a podnikatel se zavazuje k placení části zisku vyplývajícího z podílu tichého společníka na výsledku podnikání.
Smlouva o správě cenných papírů je upravena v zákoně o cenných papírech tak, že správce bude po dobu trvání této smlouvy činit všechny úkony, které jsou nutné k výkonu a pro zachování práv spojených s určitým cenným papírem a majitel cenného papíru se zavazuje zaplatit za to sjednanou nebo obvyklou úplatu v době uzavření smlouvy. Správce je povinen plnit pokyny majitele cenných papírů.

Žádné komentáře:

Okomentovat