Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Na kupujícího rovněž přecházejí i práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů. Ke dni účinnosti smlouvy o prodeji podniku je povinen prodávající předat a kupující převzít věci zahrnuté do prodeje (inventurní soupisy), movité i nemovité věci. Převzetím uvedených věcí přechází nebezpečí škody na kupujícího. Převod nemovitostí se musí zapsat do katastru nemovitostí. Obdobná úprava popsaná výše platí i pro prodej části podniku.
Smlouva o nájmu podniku umožňuje si pro potřeby podnikání pronajmout podnik od pronajimatele nájemci, nájemce tento podnik samostatně provozuje na své nebezpečí a náklady, pobírá z něj užitky a platí pronajimateli řádně nájemné. Smlouva musí mít písemnou formu a musí být dohodnuta výše nájemného nebo způsob jeho určení. Podnik nelze přenechat do podnájmu. Nájemce je povinen provozovat podnik s péčí řádného hospodáře a práva a závazky přecházejí na nájemce. Pronajimatel za tyto závazky ručí.
Smlouva o koupi najaté věci upravuje vztah mezi pronajimatelem a nájemcem, kdy si strany sjednají, že nájemce je oprávněn koupit najatou věc po skončení nájmu nebo v průběhu nájmu. Smlouva musí být písemná a podstatné náležitosti smlouvy jsou určení smluvních stran, dohoda o právu nájemce najatou věc koupit, určení věci, určení doby, ve které může nájemce právo uplatnit. Předmětem smlouvy mohou být věci movité i nemovité.
Smlouva o úvěru znamená závazek věřitele poskytnout dlužníkovi na jeho požádání peněžní prostředky do určité výše a dlužník se zavazuje tyto prostředky vrátit a zaplatit úroky. Smlouva může vymezit určení půjčených peněz na určité účely. Úroky jsou sjednané nebo určené zákonem. Smlouva nemusí mít písemnou formu, ale tato se doporučuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat