Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Družstvo

Družstvo zaniká výmazem z obchodního rejstříku a zrušuje se rozhodnutím členské schůze, uplynutím doby, na které bylo zřízeno, dosažením účelu, ke kterému bylo zřízeno, zrušením konkursu po splnění rozvrhového usnesení, zamítnutím prohlášení konkursu pro nedostatek majetku.
Družstvo může změnit právní formu na obchodní společnost, popřípadě splynout nebo se sloučit v jinou společnost nebo se rozdělit. V tomto případě musí členská schůze rozhodnout o právním nástupci a rozhodnout o majetku. Soud může na návrh státního orgánu, člena družstva, orgánu nebo osoby, která osvědčí právní zájem, rozhodnout o zrušení družstva s jeho likvidací, neboť družstvo porušuje zákon. Družstvo neprovozuje žádnou činnost a nesvolává členské schůze, skončilo volební období statutárních orgánů družstva, družstvo porušuje ustanovení vytvářet nedělitelný fond.

17.
Obchodně závazkové vztahy

Obchodně závazkové vztahy jsou ty závazkové vztahy, které splňují zákonem stanovené podmínky a které se řídí obchodním zákoníkem.
Jsou to vztahy mezi podnikateli, jestliže při jejich vzniku je zřejmé s přihlédnutím ke všem okolnostem, že se týkají jejich podnikatelské činnosti a rovněž vztahy mezi státem nebo samosprávnou jednotkou a podnikateli při jejich podnikatelské činnosti, jestliže se týkají zabezpečování veřejných potřeb.

Žádné komentáře:

Okomentovat