Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pravomoc a působnost Parlamentu

Parlament má dále pravomoc kreativní, která se projevuje vztahem k moci výkonné (volba prezidenta), vládní (konstitutivní charakter důvěry vládě) nebo soudní (souhlas Senátu s návrhy Prezidenta na soudce ÚS). Komory Parlamentu také výhradně rozhodují o personálním obsazení svých vnitřních orgánů.

Parlament má též pravomoc kontrolní, která se prostřednictvím interpelace poslance vztahuje na vládu i její členy a týká se celé jejich rozhodovací působnosti. PS může též pro vyšetření věci veřejného zájmu zřídit vyšetřovací komisi.

Parlamentu přísluší i rozhodnutí v řadě věcí týkajících se záležitostí státní suverenity – závazného vystupování republiky v zahraničních vztazích (změna státních hranic, schvaluje mezinárodní smlouvy o lidských právech, politické a hospodářské dohody). Parlament rozhoduje o vyhlášení válečného stavu, o vyslání ozbrojených sil mimo území ČR, dává souhlas s pobytem cizích vojsk.

Způsoby usnášení:
a) o obecném usnesení – souhlas nadpoloviční většiny přítomných (alespoň 1/3 všech členů musí být přítomna). Běžné zákony, volba prezidenta ve druhém kole.
b) o vyhlášení válečného stavu a o souhlasu s pobytem cizích vojsk – nadpoloviční většina všech poslanců a nadpoloviční většina všech senátorů. Také v prvním kole prezidentských voleb a v PS o vráceném zákonu

Žádné komentáře:

Okomentovat