Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Akciová společnost

Při splynutí akciových společností se postupuje obdobně jako při sloučení společností.
Zrušení akciové společnosti s převodem jmění na akcionáře připadá v úvahu, když valná hromada rozhodne o zrušení společnosti bez likvidace převodem jmění na akcionáře, který drží ve společnosti akcie, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 90 % základního kapitálu společnosti, tzv. hlavní akcionář. Hlavní akcionář je povinen poskytnout ostatním akcionářům přiměřené plnění v penězích. Výše vypořádání v penězích musí být doložena posudkem znalce.
V úvahu také přichází sloučení nebo splynutí společnosti s ručením omezeným do akciové společnosti do nástupnické akciové společnosti, jestliže budou společníkům společnosti s ručením omezeným vyměněny jejích podíly za akcie.
Rozdělení se založením nových právnických osob vyžaduje projekt rozdělení, který musí obsahovat zejména údaje o zanikajících společnostech, údaje o nástupnických společnostech a návrh stanov, výměnný poměr akcií zanikajících organizací za akcie nástupnických organizací, otázka zaměstnanců, den, od kterého vzniká právo na podíl na zisku, den, od kterého se jednání zanikající společnosti považuje za jednání nástupnických organizací, práva, jež nástupnické organizace poskytnou jednotlivým majitelům akcií apod. K projektu rozdělení se vyžadují zprávy představenstev a dozorčích rad zejména zanikající organizace a znalecké posudky. Potom následuje valná hromada, která schvaluje rozdělení.

Žádné komentáře:

Okomentovat