Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Smlouva o vkladovém účtu má vždy písemnou formu, kdy banka se zavazuje pro majitele zřídit vkladový účet v určité měně a platit mu z peněz vložených na účet úroky. Naproti tomu se majitel zavazuje vložit na takto otevřený účet peněžní prostředky v sumě určené smlouvou a přenechat je dohodnutou dobu k využití bance. Liší se od smlouvy o běžném účtu právě o závazek majitele ponechat vklad uložený na účtu určitou dobu bance.
Smlouva o výhradním prodeji v mezinárodním obchodu: zde se zavazuje dodavatel, že zboží určené smlouvou nebude dodávat v určité oblasti jiné osobě než odběrateli. Smlouva musí být písemná a musí obsahovat určení druhu zboží, obecným způsobem, na který se výhradní prodej vztahuje a určení územní oblasti , v níž nesmí dodavatel dodávat zboží jiným osobám.
Smlouva o dílo je v obchodním zákoníku vymezena závazkem zhotovitele k provedení určitého díla a závazkem objednatele za dílo zaplatit za jeho provedení. Podstatné náležitosti smlouvy jsou určení stran, dostatečné určení předmětu díla, které má být provedeno a zaplacení ceny za toto provedení. Cena za dílo musí být určena přímo ve smlouvě, nebo musí být stanoven způsob určení ceny. Předmětem smlouvy o dílo je vždy výsledek určité činnosti. Zhotovení určité věci, montáž určité věci, její údržba, její oprava. Dílem může být jakákoliv jiná činnost, jejíž výsledek lze hmotně zachytit. Rozdíl mezi smlouvou o dílo a smlouvou kupní je podle rozlišovacího znaku v tom, který z účastníků opatří podstatnou část věcí, jichž je zapotřebí k výrobě daného předmětu smlouvy. Pokud je to objednatel, jde o smlouvu o dílo. Zejména jde o smlouvy v oblasti investiční výstavby. Zhotovitel je povinen provést dílo na svůj náklad a nebezpečí ve sjednané době nebo době přiměřené povaze díla. Věci, které má objednatel předat zhotoviteli k provedení díla, je tento povinen předat v termínu uvedeném ve smlouvě, jinak bez zbytečného odkladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat