Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Právo odstoupit od smlouvy má kupující teprve v případě, že prodávající neodstraní vady zboží v dodatečné přiměřené lhůtě. Musí však na tento svůj úmysl předem a včas prodávajícího upozornit. Pro slevu z ceny ze vychází z rozdílu hodnot vadného zboží a zboží bez vad v době, kdy mělo být sjednané zboží řádně dodáno.
Vadou zboží je i dodání většího množství zboží, než bylo sjednáno ve smlouvě. Kupující má právo přebytečné zboží odmítnout nebo je přijmout a to i částečně. Zákon rozlišuje okamžik přechodu nebezpečí škody na zboží a okamžik nabytí vlastnického práva nejen z hlediska věcného, ale i časového. Ze zákona dochází k nabytí vlastnického práva okamžikem předání zboží kupujícímu. K nabytí vlastnického práva může dojít i před tímto okamžikem a to na základě smlouvy, ale i později. Písemná výhrada vlastnického práva. V zájmu právní jistoty upravuje zákon nabytí vlastnického práva i od nevlastníka.
Kupující je povinen zaplatit za zboží kupní cenu a převzít dodané zboží v souladu se smlouvou. Placení kupní ceny je podle zákona vázáno na skutečnost, že prodávající umožní kupujícímu nakládat se zbožím.
Nebezpečí škody na zboží přechází na kupujícího v době, kdy převezme zboží od prodávajícího, nebo kupující poruší smlouvu tím, že zboží nepřevezme. Pokud přepravuje zboží přepravce, platí toto ustanovení odchylně.
Uchování zboží se uskutečňuje na straně prodávajícího, pokud je kupující v prodlení s převzetím zboží nebo se zaplacením kupní ceny.
Prodávající je oprávněn zboží zadržovat, dokud mu kupující neuhradí přiměřené náklady, které mu vznikly.

Žádné komentáře:

Okomentovat