Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Veřejný návrh na uzavření smlouvy není adresován určité osobě a obsahuje alespoň podstatné části smlouvy, která má být na základě tohoto návrhu uzavřena. Podmínkou je, že návrh je vhodným způsobem zveřejněn. Zásadní podmínkou je neadresnost. Způsob zveřejnění je na navrhovateli.
Ten, kdo učinil veřejný návrh smlouvy, je tímto návrhem vázán a návrh je možno odvolat pouze tehdy, pokud nebyl přijat a odvolání se stane stejným způsobem jako zveřejnění.
Navrhovatel je povinen uzavřít smlouvu s tím, kdo první oznámí, že návrh přijímá. Oznámení musí být učiněno bezvýhradně a v souladu s obsahem veřejného návrhu. Navrhovatel je povinen příjemci návrhu uzavření smlouvy potvrdit.
Od veřejného návrhu na uzavření smlouvy je nutno odlišit obchodní veřejnou soutěž. K vyhlášení veřejné obchodní soutěže se vyžaduje, aby byly písemně obecným způsobem vymezeny předmět požadovaného závazku a zásady ostatního návrhu zamýšlené smlouvy, na němž navrhovatel trvá, určen způsob podávání návrhu, stanovena lhůta, do kdy lze návrh podávat a lhůta pro oznámení vybraného návrhu (podmínky soutěže).
Obsah podmínek soutěže musí být vhodným způsobem zveřejněn. Vyhlašovatel nemůže uveřejněné podmínky soutěže měnit nebo soutěž zrušit, ledaže si toto právo v uveřejněných podmínkách vyhradil a změnu nebo zrušení soutěže uveřejnil stejným způsobem, kterým vyhlásil podmínky soutěže.

Žádné komentáře:

Okomentovat