Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Družstvo

Stanovy musí obsahovat povinné údaje, název, sídlo, předmět činnosti, výši základního členského vkladu, tvorbu a použití nedělitelného fondu, vznik a zánik členství, povinnosti členů k družstvu a družstva k členům, způsob použití zisku a úhrady ztráty.
Členové družstva mohou být osoby fyzické i právnické a členství vzniká dnem založení družstva, podáním členské přihlášky, převodem členství, jiným způsobem. Členství zaniká písemnou dohodou, vystoupením, vyloučením, prohlášením konkursu na majetek člena, zamítnutím konkursu na majetek člena pro nedostatek majetku. Členství fyzické osoby zaniká smrtí. Dědic členských práv může požádat o členství, jinak určují stanovy.
Při zániku členství za trvání družstva má člen nárok na vypořádací podíl. Družstvo je povinno při svém vzniku vytvořit nedělitelný fond nejméně 10 % základního kapitálu. O rozdělení zisku rozhoduje členská schůze podle stanov družstva.
Orgány družstva jsou členská schůze, představenstvo, kontrolní komise, další orgány podle stanov.
Členská schůze je nejvyšším orgánem družstva a do její působnosti patří měnit stanovy, volit a odvolávat členy představenstva a kontrolní komise, schvalovat účetní závěrku, rozhodovat o užití zisku a úhradě ztráty, o zvýšení nebo snížení základního kapitálu, rozhodovat o základních otázkách koncepce družstva, o splynutí a sloučení popřípadě rozdělení družstva, rozhodovat o prodeji podniku a jiných důležitých majetkových záležitostech.

Žádné komentáře:

Okomentovat