Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZVLÁŠTNÍ PRÁVO POŘIZOVATELE DATABÁZE

2.4 ZVLÁŠTNÍ PRÁVO POŘIZOVATELE DATABÁZE
Databáze a její pořizovatel
Databáze je soubor nezávislých děl, údajů nebo jiných prvků, systematicky nebo metodicky uspořádaných a individuálně přístupných (např. elektronicky). Je-li kvalitativně nebo kvantitativně podstatným vkladem k pořízení, ověření nebo předvedení jejího obsahu, náleží jejímu pořizovateli zvláštní právo.
Pořizovatelem databáze je fyzická nebo právnická osoba, která na svou odpovědnost pořídí databázi, nebo pro kterou tak z jejího podnětu učiní jiná osoba.

Obsah zvláštního práva pořizovatele
Pořizovatel databáze má právo na vytěžování nebo na zužitkování celého obsahu databáze nebo její kvalitativně nebo kvantitativně podstatné části a právo udělit jinému oprávnění k výkonu tohoto práva. Toto právo je převoditelné.
Vytěžováním databáze je jakýkoliv přepis obsahu celé nebo podstatné části databáze na jiný podklad. Zužitkováním databáze je jakékoliv zpřístupnění veřejnosti obsahu podstatné části nebo celé databáze rozšiřováním rozmnoženin, pronájmem, spojením on-line nebo jinými způsoby přenosu. Opakované a systematické vytěžování nebo zužitkování nepodstatných částí databáze není dovoleno.
Omezení práva
Do práva pořizovatele databáze nezasahuje oprávněný uživatel, který nepodstatné části veřejnosti zpřístupněné databáze užívá běžně a přiměřeně vytěžováním nebo zužitkováváním k jakémukoliv účelu, nikoliv však systematicky či opakovaně a bez způsobení újmy pořizovateli databáze, autorům ani nositelům práv k dílům nebo jiným předmětům ochrany obsaženým v databázi.

Bezúplatná zákonná licence
Oprávněný uživatel databáze zpřístupněné pořizovatelem může vytěžovat a zužitkovávat podstatnou část obsahu databáze pro:
a) svou osobní potřebu,
b) účely vědecké nebo vyučovací v odůvodněném rozsahu, pokud uvede pramen,
c) účely veřejné bezpečnosti, správního nebo soudního řízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat