Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účinky užitného vzoru

3.4.3. Účinky užitného vzoru
Zápisem užitného vzoru do rejstříku vzniká ochrana. Přihlašovateli, který se zápisem užitného vzoru do rejstříku stává majitelem užitného vzoru, vydá Úřad osvědčení o zápisu užitného vzoru do rejstříku a zápis užitného vzoru do rejstříku oznámí ve Věstníku.
Bez souhlasu majitele užitného vzoru nikdo nesmí technické řešení chráněné užitným vzorem při své hospodářské činnosti vyrábět, uvádět do oběhu nebo upotřebit. Majitel užitného vzoru je oprávněn poskytnout souhlas k využívání technického řešení chráněného užitným vzorem (licence) jiným osobám nebo na ně užitný vzor převést. Práva vyplývající z patentu uděleného na základě přihlášky vynálezu s pozdějším právem přednosti nesmějí být v případě střetu vykonávána bez souhlasu majitele užitného vzoru.

3.4.4. Trvání ochrany
Užitný vzor platí čtyři roky ode dne podání přihlášky. Úřad dobu platnosti zápisu užitného vzoru prodlouží na žádost majitele užitného vzoru až dvakrát vždy o tři roky. Správní poplatek za podání žádosti o prodloužení platnosti užitného vzoru činí poprvé 3.000,- Kč a podruhé 6.000,- Kč. O prodloužení doby platnosti užitného vzoru lze požádat nejdříve v posledním roce jeho platnosti.

Užitný vzor zaniká:
- uplynutím doby jeho platnosti,
- a v případě, že se majitel užitného vzoru vzdá (v tomto případě ochrana zanikne dnem, kdy písemné prohlášení majitele užitného vzoru dojde Úřadu).
Výmazem užitného vzoru z rejstříku, který Úřad provede na návrh každého, zaniká:
a) není-li technické řešení způsobilé k ochraně,
b) je-li předmět užitného vzoru již chráněn patentem s účinky na území České republiky či užitným vzorem s dřívějším právem přednosti,
c) jestliže předmět užitného vzoru jde nad rámec původního podání přihlášky užitného vzoru.
Výmaz užitného vzoru z rejstříku má účinky, jako by užitný vzor nebyl do rejstříku zapsán.
Návrh na výmaz musí být opřen o důvody a důkazy, které se nedají dodatečně měnit, k těmto se přihlašovatel musí písemně vyjádřit v Úřadem určené lhůtě, jinak Úřad určitý vzor vymaže z rejstříku. Po doručení vyjádření musí Úřad o návrhu rozhodnout.

Užitný vzor v soudním řízení
Úřad na návrh odejme užitný vzor majiteli, jestliže z rozhodnutí soudu zjistí, že mu právo na užitný vzor nepříslušelo, jelikož nebyl původcem ani jeho nástupcem. Na návrh podaný do1 měsíce od pravomocného rozhodnutí soudu zapíše Úřad oprávněnou osobu do rejstříku jako majitele užitného vzoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat