Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Označení původu a zeměpisné označení zboží

3.1.6 Označení původu a zeměpisné označení zboží
Podmínky získání ochrany označení původu a zeměpisných označení pro zboží stanoví zákon č. 452/2001 Sb. Ochrany se nabývá zápisem do rejstříku vedeného Úřadem.
Pojem označení původu a zeměpisné označení původu zboží se rozumí název území, používaný k označení zboží pocházející z tohoto území, jestliže kvalita nebo vlastnosti tohoto zboží jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím se zvláštními přírodními a lidskými faktory (např. plzeňské pivo), přičemž pro potravinářské výrobky lze použít také tradiční, třeba i nezeměpisné označení pro zboží pocházející z vymezeného území (např. olomoucké tvarůžky).
Zeměpisným označením se rozumí název území používaný k označení zboží pocházejícího z tohoto území, jestliže toto zboží má určitou kvalitu, pověst nebo jiné vlastnosti, které lze přičíst tomuto zeměpisnému původu (např. české sklo).

Do rejstříku nelze zapsat:
- označení znějící pravdivě co do území původu zboží, avšak přesto způsobilé vyvolat mylnou doměnku, že pochází z jiného území (homonymní názvy),
- obecný název druhu zboží, tedy označení, které se stalo pro takové zboží běžným názvem (např. kolínská voda),
- označení shodné s již chráněným označením (ochrannou známkou, odrůdou rostlin nebo plemen zvířat), pokud hrozí klamná doměnka o skutečném původu zboží.

Žádné komentáře:

Okomentovat