Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZAŘAZENÍ A SYSTEMETIKA

1.2 ZAŘAZENÍ A SYSTEMETIKA

Právo k nehmotným statkům definuje vždy jednotlivé druhy nehmotných statků, dál přiznává jejich majitelům zvláštní práva a stanoví podmínky a rozsah ochrany těchto práv. Fyzické a právnické osoby jsou zásadně povinny sjednat smlouvu, pokud má dojít k užití nehmotného statku jinou osobou než nositelem práv k nehmotnému statku. Výkon práv k nehmotným statkům a práv plynoucích ze smlouvy je plně v rukou oprávněných osob a právní ochrany proti neoprávněnému zásahu do těchto práv je nutno se domáhat u soudu.
Mezi nehmotné statky řadíme průmyslová práva, tedy statky vznikající za účelem výrobní exploatace, respektive za účelem označování obchodovatelných produktů. Tvořivá duševní činnost zejména je hnacím motorem průmyslového rozvoje a ochrana plodů této činnosti je nezbytná. Stojí na principu formality – jejím předpokladem je registrace průmyslového práva v rejstříku vedeném státním orgánem. Tento státní orgán zabezpečuje jedinečnost každého chráněného práva a nepřímo nabádá a nutí potenciální tvůrce k hledání nových cest a způsobů technických a jiných řešení Stejný účinek má časová omezenost ochrany průmyslových práv tvůrčí povahy. Průmyslová práva na označení výrobků či služeb jsou chráněna trvaleji a bez ohledu na tvůrčí aspekt jejich vzniku.
Oproti tomu ochrana ostatních nehmotných statků je neformální, státní správa zasahuje do jejich užití jen nepřímo a doba jejich ochrany je výrazně delší. Právní regulace je soukromé povahy, kdežto úprava průmyslových práv je veřejně právní.

Systematika práv k nehmotným statkům těchto skript

A) Právo autorské
aa) autorská práva
ab) práva související s právem autorským
B) Práva průmyslová
ba) práva k tvůrčím průmyslovým právům
bb) průmyslová práva na označení
C) Reklamní právo

Žádné komentáře:

Okomentovat