Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Práva výrobce zvukového záznamu k jeho záznamu

2.3.3 Práva výrobce zvukového záznamu k jeho záznamu
Zvukový záznam a jeho výrobce
Výrobcem zvukového záznamu je osoba fyzická nebo právnická, která na svou odpovědnost poprvé zaznamená zvuky výkonu výkonného umělce nebo jiné zvuky, nebo pro kterou tak z jejího podnětu učiní jiná osoba.
Zvukový záznam je výlučně sluchem vnímatelný záznam zvuků výkonu výkonného umělce či jiných zvuků, nebo jejich vyjádření.

Obsah práva výrobce zvukového záznamu
Výrobce zvukového záznamu má výlučné majetkové právo svůj zvukový záznam užít a udělit jinému smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva. Právo výrobce zvukového záznamu je převoditelné.
Právem užít zvukový záznam je:
1. právo na rozmnožování zvukového záznamu,
2. právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženin zvukového záznamu,
3. právo na pronájem originálu nebo rozmnoženin zvukového záznamu,
4. právo na půjčování originálu nebo rozmnoženin zvukového záznamu,
5. právo na vysílání a jiné sdělování zvukového záznamu veřejnosti.

Výrobce zvukového záznamu má právo na odměnu v souvislosti s rozmnožováním jeho záznamu pro osobní potřebu.

Úplatná zákonná licence
Do práv výrobce zvukového záznamu nezasahuje, kdo užije zvukový záznam, zaznamenaný na zvukový záznam vydaný k obchodním účelům vysíláním rozhlasem nebo televizí a přenosem takového vysílání. Za záznam vydaný k obchodním účelům se považuje záznam, jehož rozmnoženiny jsou rozšiřovány prodejem. Výrobci zvukového záznamu za takové užití přísluší právo na odměnu, které může vykonávat pouze prostřednictvím příslušného kolektivního správce. Proto je podmínkou tohoto užití záznamu předchozí uzavření smlouvy s kolektivním správcem, která stanoví výši a splatnost odměny. Příslušný kolektivní správce je oprávněn zakázat další užití zvukového záznamu osobě, která je v prodlením se zaplacením odměny.

Trvání práva
Právo výrobce zvukového záznamu trvá 50 let od vytvoření záznamu. Pokud byl v této době zveřejněn záznam tohoto záznamu, pak tato práva zanikají až za 50 let od zveřejnění zvukového záznamu. Po uplynutí této doby se zvukový záznam stává volným.

Žádné komentáře:

Okomentovat