Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zvláštní díla a jejich užití

Dílo audiovizuální
Dílem audiovizuálním je dílo vytvořené uspořádáním děl audiovizuálně užitých, ať již zpracovaných, či nezpracovaných, které sestává z řady zaznamenaných spolu souvisejících obrazů, vyvolávajících dojem pohybu, ať již doprovázených zvukem, či nikoli, vnímatelných zrakem, a jsou-li doprovázeny zvukem, vnímatelných i sluchem (např. film). Autorem audiovizuálního díla je režisér. Zpracovat dílo a zařadit je do díla audiovizuálního lze jen se svolením autora.

Výrobce prvotního záznamu
Výrobce prvotního záznamu audiovizuálního díla získal od autora díla písemným svolením k jeho zaznamenání na prvotní záznam výhradní a neomezenou licenci k užití díla, s výjimkou rozmnožování díla pro účel jeho rozšiřování, rozšiřování rozmnoženin a volného zpřístupňování veřejnosti (např. počítačovou sítí). Je oprávněn dílo užít v původním znění, dabované, opatřené titulky a užít fotografií vytvořených při pořizování prvotního záznamu. Je oprávněn poskytnout třetí osobě podlicenci a platí, že se dohodl s autorem na obvyklé odměně. Smlouva může stanovit jinak.

Díla audiovizuálně užitá
Výrobce prvotního záznamu audiovizuálního díla písemným svolením autora díla audiovizuálně užitého k zařazení takového díla do díla audiovizuálního:
a) získal svolení zařadit dílo, zpracované i změněné, do audiovizuálního díla, zaznamenat je pro prvotní záznam a dílo dabovat nebo opatřit titulky,
b) získal výhradní a neomezenou licenci k užití díla při užití díla audiovizuálního ve smyslu oprávnění plynoucích ze svolení autora audiovizuálního díla, přičemž smlouva může stanovit jinak,
c) dohodl se s autorem na obvyklé odměně.
Uvedené neplatí pro autora díla hudebního.
Údaje, ohledně audiovizuálního díla zapsané v rejstříku audiovizuálních děl vedeného dle mezinárodní smlouvy, o právech k němu jsou pravdivé, není-li prokázán opak.

Žádné komentáře:

Okomentovat