Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsah práva výkonného umělce

Majetková práva
Výkonný umělec má právo svůj umělecký výkon užít a udělit jinému smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva. Smrtí výkonného umělce majetková práva přecházejí na dědice.
Právem umělecký výkon užít je:
1. právo na vysílání a jiné sdělování živého výkonu veřejnosti,
2. právo na záznam živého výkonu,
3. právo na rozmnožování zaznamenaného výkonu,
4. právo na rozšiřování rozmnoženin zaznamenaného výkonu,
5. právo na pronájem rozmnoženin zaznamenaného výkonu,
6. právo na půjčování rozmnoženin zaznamenaného výkonu,
7. právo na sdělování zaznamenaného výkonu veřejnosti

Výkonný umělec má právo na odměnu v souvislosti s rozmnožováním jeho zaznamenaného výkonu pro osobní potřebu obdobně jako autor.

Úplatná zákonná licence
Do práva výkonného umělce nezasahuje, kdo užije umělecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam vydaný k obchodním účelům vysíláním rozhlasem nebo televizí a přenosem takového vysílání. Za záznam vydaný k obchodním účelům se považuje záznam, jehož rozmnoženiny jsou rozšiřovány prodejem. Výkonnému umělci za takové užití přísluší právo na odměnu, které může vykonávat pouze prostřednictvím příslušného kolektivního správce. Proto je podmínkou tohoto užití záznamu předchozí uzavření smlouvy s kolektivním správcem, která stanoví výši a splatnost odměny. Příslušný kolektivní správce je oprávněn zakázat další užití výkonu osobě, která je v prodlením se zaplacením odměny.

Trvání majetkových práv
Majetková práva výkonného umělce trvají 50 let od vytvoření výkonu. Pokud byl v této době zveřejněn záznam tohoto výkonu, pak tato práva zanikají až za 50 let od zveřejnění záznamu výkonu. Po uplynutí této doby se umělecký výkon stává volným.

Žádné komentáře:

Okomentovat