Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Označení původu a zeměpisné označení zboží

Řízení o zápis označení – pokr.
Žádost musí být doložena výpisem z evidence městského orgánu státní správy dosvědčujícím umístění provozovny v daném území. V případě potravin a jiných zemědělských výrobků musí žadatel doložit specifikace charakteristických vlastností produktu a zvláštnosti zeměpisného prostředí. Specifikace podléhá kontrole České zemědělské a potravinářské inspekce.Úřad formálně přezkoumá náležitosti přihlášky a v případě absence zákonné náležitosti vyzve žadatele k jejímu doplnění ve lhůtě nejméně 2 měsíců, jinak řízení zastaví. Není-li označení vyloučeno ze zápisu, Úřad pak označení zapíše do rejstříku, zápis oznámí ve věstníku a žadateli vydá osvědčení o zápisu.
Dnem zápisu do rejstříku vzniká časově neomezená ochrana označení. Oprávněným užívat toto označení je každý, kdo s odpovídající kvalitou či vlastnostmi produkuje zboží na vymezeném území, v případě potravin a zemědělských výrobků je další podmínkou dodržení specifikace produktu. Tato osoba má právo na přijetí do sdružení oprávněných uživatelů označení.

Nakládání s označením
Zapsané označení nemůže být poskytnuto jako zástava, nemůže být licencováno ani převedeno.

Zrušení zápisu
Úřad ex offo nebo na žádost dotčené osoby či kontrolního orgánu zápis označení zruší, zjistí-li, že:
a) označení bylo zapsáno v rozporu se zákonnými podmínkami,
b) odpadly podmínky zápisu,
c) produkt podle kontrolního nálezu nesplňuje podmínky stanovené specifikací na zemědělský výrobek nebo potraviny a to ani po uplynutí kontrolním orgánem stanovené dodatečné lhůty.
Zrušení se zapisuje do Věstníku s uvedením dne, k němuž byl zápis zrušen; v případě sub a) se na označení hledí, jako by nebylo zapsáno.

Žádné komentáře:

Okomentovat