Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Omezení práva autorského

2.2.3 Omezení práva autorského
Zákon stanoví výjimky z výlučného práva autorského. Jde o taxativně vymezené případy volných užití díla a bezúplatných zákonných licencí, u kterých není zapotřebí k vyjmenovaným užitím souhlasu autory ani zaplacení odměny. V jednotlivých případech však takovým užitím nesmí dojít k narušení běžného výkonu autorských práv a ke způsobení neospraveditelné újmy oprávněným zájmům autora.

Volná užití
Za užití díla dle zákona se nepovažuje:
1. užití pro osobní potřebu (vyjma rozmnoženiny počítačového programu, elektronické databáze a rozmnoženiny nebo napodobeniny díla architektonického stavbou), přičemž osobní potřebu nutno vnímat u osoby jak fyzické tak právnické. Rámec tohoto užití u fyzické osoby přesahuje ji samu (např. zahrnuje i rodinné příslušníky ve společné domácnosti), avšak nemůže překročit hranici veřejnosti. U právnické osoby je osobní rámec dán vnitřní potřebou této osoby.
2. zhotovení záznamu, rozmnoženiny nebo napodobeniny díla, kterou je nutno zřetelně označit u díla výtvarného, pro osobní potřebu a nesmí býti využit k jinému účelu,
3. zhotovování tiskových rozmnoženin díla (vyjma vydané partitury hudebního díla) na objednávku pro osobní potřebu objednavatele za úplatu, pokud zhotovitel platí řádně a včas odměnu v souvislosti s rozmnožováním díla (např. kopírovací služby),
4. šíření a dočasné zhotovení rozmnoženiny díla pro účel podpory prodeje autorských děl nebo technických přístrojů pro jejich rozmnožování nebo sdělování veřejnosti (např. reklamní materiály).

Žádné komentáře:

Okomentovat