Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní aspekty vzniku, činnosti, hospodaření a zániku politických stran.

62. Právní aspekty vzniku, činnosti, hospodaření a zániku politických stran.
Návrh na registraci strany a hnutí podává nejméně tříčlenný přípravný výbor strany a hnutí , který je oprávněn vyvíjet pouze činnost směřující ke vzniku strany a hnutí. Návrh na registraci podepíší všichni členové přípravného výboru a uvedou , kdo z členů přípravného výboru je zmocněn jednat jejich jménem. K návrhu na registraci přípravný výbor připojí :
petice alespoň 1000 občanů požadujících , aby strana a hnutí vznikly
stanovy ( organizační řád )
Sídlo strany a hnutí musí být na území ČR. Návrh na registraci se podává ministerstva vnitra. Orgány strany a hnutí musí být ustanoveny nejpozději do 6 měsíců od vzniku strany a hnutí. Nejsou-li orgány v této lhůtě ustanoveny , dá MV podmět k návrhu na pozastavení činnosti strany a hnutí. Přípravný výbor se může domáhat svých práv u patřičného krajského soudu , pokud nesouhlasí s nedostatky , které MV shledalo v návrhu na registraci.
Proti rozhodnutí krajského soudu není odvolání. Pokud MV odmítne stranu či hnutí zaregistrovat , může přípravný výbor podat u příslušného soudu opravný prostředek. K přezkoumání je příslušný Nejvyšší soud ČR. Registrace provede MV zápisem strany a hnutí do rejstříku stran a hnutí. Tento rejstřík je veřejný a obsahuje veškeré údaje a změny o straně a hnutí.
POZOR : odborová organizace se eviduje nikoliv registruje jako strana nebo hnutí.
Zánik strany a hnutí
Strana a hnutí zanikají dnem , kdy ministerstvo provede výmaz strany a hnutí ze seznamu stran a hnutí. Návrh na výmaz podávává ministerstvu příslušný orgán strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat