Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní aspekty vzniku, činnosti, hospodaření a zániku politických stran.

Zrušení strany a hnutí
Strana a hnutí se zrušuje :
vlastním rozhodnutím , a to dobrovolným rozpuštěním , sloučením s jinou stranou a hnutí nebo přeměnou na občanské sdružení
pokud nepředloží PS výroční finanční zprávu do 1. dubna
rozhodnutím soudu o jejich rozpuštění
Pozastavení činnosti strany a hnutí
Jejich činnost může být pozastavena rozhodnutím soudu. Při pozastavení činnosti mohou strany a hnutí činit pouze úkony zaměřené na odstranění stavu , který byl důvodem k rozhodnutí soudu o pozastavení jejich činnost a to nejdéle po dobu 1. roku. Pokud dojde k odstranění , rozhoduje opět soud o znovuobnovení jejich činnosti . O rozpuštění strany a hnutí , pozastavení činnosti a znovuobnovení rozhoduje Nejvyšší soud. Návrh podává vláda nebo prezident. Pozastavit činnost strany nelze v době celostátních voleb.
Strana a hnutí nesmějí vlastním jménem podnikat. Mohou založit obchodní společnost nebo družstvo a nebo se účastnit jako společník nebo člen na již založené obchodné společnosti nebo družstvu , které má jako předmět činnosti např. publikační a propagační činnost , pořádání kulturních , společenských akcí.
Příjmem strany a hnutí mohou být záležitosti uvedené v § 17 odst.4 ( např. příspěvek ze státního rozpočtu ČR na úhradu volebních nákladů , na činnost strany a hnutí , členské příspěvky , dary a dědictví atd. ). Strany a hnutí nesmějí vlastnit majetek mimo území ČR.
Strana a hnutí mají nárok na státní příspěvek , ten zahrnuje :
stálý příspěvek – nárok mají strany , které získali ve volbách do PS 3 % hlasů a ten činí 3 milióny Kč
příspěvek na mandát – vzniká , jestliže byl zvolen alespoň jeden poslanec nebo senátor na kandidátní listině strany a to 1 milión Kč ( poslanec senátor )
Příspěvek na činnost vyplácí ministerstvo financí. Lze ho také pozastavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat