Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zvláštní díla a jejich užití

Kolektivní dílo
Kolektivním dílem je dílo, na jehož tvorbě se podílí více autorů, jejichž příspěvky zahrnuté v díle nejsou schopny samostatného užití (např. dílo kartografické), a to z podnětu a pod vedením fyzické nebo právnické osoby, pod jejímž jménem je dílo uváděno na veřejnost. Kolektivní dílo, i když bylo vytvořeno na objednávku, se považuje za zaměstnanecké dílo. Dílo audiovizuální a díla audiovizuálně užitá nejsou díly kolektivními.

Školní dílo
Škola nebo jiné vzdělávací zařízení má právo na uzavření licenční smlouvy o užití školního díla. V případě bezdůvodného odepření autorem pak lze tento nárok uplatnit u soudu.
Autor může své školní dílo užít či poskytnout licenci jen pokud to není v rozporu se zájmy školy nebo jiného vzdělávacího zařízení, přičemž škola nebo jiné vzdělávací zařízení může požadovat, aby přiměřeně přispěl z utrženého výdělku na úhradu nákladů vynaložených školou nebo jiným vzdělávacím zařízením na vytvoření díla.

Dílo vytvořené na objednávku a soutěžní dílo
Dílo vytvořené na základě smlouvy o dílo (dílo vytvořené na objednávku) a dílo vytvořené autorem jako soutěžícím ve veřejné soutěži (soutěžní dílo) může objednatel užít jen k účelům smlouvy anebo soutěže. Nad tento rámec může objednatel dílo užít pouze na základě licenční smlouvy.
Autor může takové dílo užít a poskytnout licenci jinému, není-li to v rozporu s oprávněnými zájmy objednatele, ledaže smlouva stanoví něco jiného.

Žádné komentáře:

Okomentovat