Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Licenční smlouva

Odměna
Výše odměny musí být ve smlouvě dohodnuta nebo alespoň stanoven způsob jejího určení. Licenční smlouva, kde takto odměna uvedena není, je neplatná. Výjimkou je případ, kdy z jednání před uzavřením smlouvy vyplývá, že strany chtěly smlouvu uzavřít úplatně i bez určení odměny, pak se poskytuje odměna obvyklá a případ kdy je ve smlouvě dohodnuto, že se licence poskytuje bezúplatně.
Autor má nárok na přiměřenou dodatečnou odměnu ze zisku z využití licence, byla-li odměna sjednána bez závislosti na výnosech z licence a je ve zřejmém nepoměru k zisku plynoucímu z významu díla.

Omezení licence
Licence může být omezena na jednotlivé způsoby užití díla a tyto pak lze omezit rozsahem co do množství, místa nebo času. Pokud ze smlouvy neplyne omezení, je licence poskytnuta k takovým způsobům užití a v takovém rozsahu, jak je to nutné k dosažení účelu smlouvy.
Nestanoví-li smlouva další omezení, pak je licence poskytnuta pro území ČR, na množství a dobu u daného užití díla obvyklou, nejdéle na jeden rok.
Licence na vysílání díla zahrnuje i licenci k zhotovení záznamu díla vysílatelem na jedno vlastní vysílání, neplyne-li ze smlouvy něco jiného. Licence na rozmnožování díla zahrnuje i licenci k rozšiřování zhotovených rozmnoženin, nestanoví-li smlouva jinak. Povaha a forma rozmnoženiny, jakož i prostředek k rozmnožování nejsou omezeny.

Omezení nabyvatele licence
Nabyvatel licence může upravit či změnit dílo nebo jeho název jen v případě, že tak stanoví smlouva, nebo lze-li vzhledem k okolnostem díla spravedlivě očekávat, že by to autor schválil. Autor si však může pro takový případ svolení vyhradit.

Autorský výtisk
Nabyvatel licence k rozmnožování je povinen poskytnout autorovi alespoň jednu rozmnoženinu díla, je-li to obvyklé a lze-li to spravedlivě na nabyvateli požadovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat