Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Licence a další dispozice

3.1.4 Licence a další dispozice
majitel známky může právo užívat ochrannou známku poskytnout fyzické nebo právnické osobě, předmětem jejíhož podnikání jsou dotčené výrobky nebo služby. Licenční smlouva se řídí obchodním zákoníkem, musí být písemná a je nutno stanovit, zda jde o licenci výlučnou nebo nevýlučnou. Smlouva nabývá účinnosti vůči třetím osobám zápisem do rejstříku. O zápis je povinen požádat majitel ochranné známky.
Značným posílením postavení majitele známky je možnost jejího poskytnutí jako zástavy. Tato možnost je výlučným právem majitele a nemá ji tedy ani osoba oprávněná užívat známku na základě licenční smlouvy. Zástavní právo vzniká zápisem do rejstříku na základě žádosti podané zástavním věřitelem. Zástavou nemůže být kolektivní ochranná známka.
Majitel ochranné známky ji může buď pro všechny výrobky nebo služby nebo pro jejich část převést písemnou smlouvou na jinou osobu, jestliže tyto výrobky nebo služby jsou k datu uzavření písemné smlouvy o převodu předmětem jejího podnikání. Smlouva nabývá účinnosti vůči třetím osobám zápisem do rejstříku ochranných známek, o který žádá nabyvatel.
Ochranná známka přechází na nového majitele v případech stanovených zvláštními právními předpisy. Přechod ochranné známky nabývá účinnosti zápisem do rejstříku ochranných známek; o tento zápis je povinen požádat Úřad nabyvatel ochranné známky.

Žádné komentáře:

Okomentovat