Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavně zaručené procesní zásady v řízení před soudy a jejich provedení zákonem o soudech a soudcích.

Asistenti soudců NS
Soudci NS je jmenován alespoň jeden asistent soudce. Asistenta soudce jmenuje a odvolává předseda NS na návrh soudce , o jehož asistenta se jedná. Funkce asistenta soudce se považuje za zrušenou , zanikne-li funkce příslušného soudce.
Asistentem soudce může být jmenován bezúhonný občan , která má vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu v oblasti práva na VS v ČR. Podmínkou bezúhonnosti nesplňuje ten , kdo byl pravomocně odsouzen za trestný čin , pokud se na něj nehledí jako by odsouzen nebyl. Asistent soudce je povinen zachovat mlčenlivost. Této povinnosti jej může zprostit předsedu NS.
NS rozhoduje v senátech nebo ve velkých senátech kolegií. V každém kolegiu se vytváří jen jeden velký senát. Plénum NS seskládá z předsedy , místopředsedy , předsedů kolegií , předsedů senátů a ostatních soudců NS. Plénum NS se může platné usnášet za přítomnosti nejméně 2/3 svých členů. K přijetí usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných členů. Předseda NS je povinen svolat plénum , požádá-li o to , nejméně 1/3 všech členů soudců NS. Zasedání pléna jsou neveřejná.
NS vydává Sbírku soudních rozhodnutí a stanovisek , ve které se v zájmu jednotného rozhodování soudů uveřejňují :
stanoviska NS zaujatá kolegii nebo plénem
vybraná rozhodnutí NS a ostatních soudů
Vrchní soud
VS rozhodují :
v případech stanovených o řízení před soudy jako druhého stupně ve věcech , v nichž rozhodovaly v prvním stupni krajské soudy , které patří do jejich obvodů
ve věcech správního soudnictví v případech stanovených zákonem
v dalších zákonem stanovených případech
VS se skládá z předsedy soudu , místopředsedů soudů , předsedů senátů a dalších soudců. Rozhodovací činnost VS vykonávají soudci. Předseda a místopředsedové VS vykonávají kromě rozhodovací činnosti také státní správu VS v rozsahu stanoveném tímto zákonem. Předsedové senátem kromě rozhodovací činnosti též organizují a řídí činnost senátů. Na rozhodovací činnosti VS se podílejí i vyšší soudní úředníci a soudní tajemníci. VS rozhoduje v senátech složených z předsedy senátu a 2 soudců.

Žádné komentáře:

Okomentovat