Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vznik a obsah práva autorského

2.2.2 Vznik a obsah práva autorského
Vznik
Právo autorské vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnimatelné podobě (např. slovem, zvukem, obrazem, pohybem). Je-li dílo vyjádřeno prostřednictvím hmotné věci, na tzv. nosiči, je jeho existence právně nezávislá na nosiči. Zničením věci autorské právo k dílu nezaniká. Pokud jiná osoba než autor nabude vlastnické práva k věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, nenabývá oprávnění k výkonu práva dílo užít, ledaže se s autorem dohodla jinak. Vlastník originálu díla nebo jeho rozmnoženiny nemá žádné povinnosti k tomuto předmětu, nemusí tento udržovat ani chránit před zničením, nesmluvil-li si s autorem tyto povinnosti nebo pokud mu tak ukládá zákon (ochrana kulturních památek).

Obsah
Obsah práva autorského je určen spojením dvou druhů práv: výlučných práv osobnostních a výlučných práv majetkových. Tím je umožněn jiný režim práv osobnostních a jiný práv majetkových. Osobnostní práva se mají k podstatě a formě díla a k osobě autora ve vztahu k jeho dílu, zatímco práva majetková regulují nakládání s dílem a jeho společenské využití. Osobnostní práva smrtí autora zanikají, majetková práva přecházejí na dědice. Práva osobnostní i majetková jsou nepřevoditelná na jinou osobu a autor se jich nemůže nikdy vzdát. Existují tedy nezávisle na jeho vůli.
Osobnostní práva
Za osobnostní práva se považují práva autora díla:
1. rozhodnout o zveřejnění díla;
Jen autor je oprávněn rozhodnout o prvním oprávněném veřejném přednesení, předvedení, vystavení, vydání či jiném zpřístupnění veřejnosti.
2. osobovat si autorství;
Jen autor díla se může prohlásit jeho autorem a rozhodnout o uvedení svého jména při zveřejnění díla.
3. na nedotknutelnost díla:
a) bez svolení autora nelze zasáhnout do jeho díla (např. změnit),
b) dílo musí být jiným užíváno tak, aby nebyla snížena hodnota díla,
c) autor má právo na autorský dohled nad užíváním díla.
Ano po smrti autora nemůže nikdo porušit jeho osobnostní práva, přičemž ochrany proti takovému porušení se může domáhat osoba autorovi blízká, později právnická osoba sdružující autory nebo kolektivní správce autorových práv (např. OSA – Ochranný svaz autorů hudebních děl).

Žádné komentáře:

Okomentovat