Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Omezení práva autorského

Bezúplatná zákonná licence
Zákon vytváří fikci udělení licence - svolení k výkonu práva dílo užít v následujících případech a za stanovených podmínek. Přiměřeně je nutno vždy uvést jméno autora nebo pseudonym, název díla a pramen.

Citace
Pokud uvede jméno autora nebo pseudonym, název díla a pramen, pak do práva autorského nezasahuje ten, kdo
a) cituje ve svém díle v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů,
b) zařadí do svého samostatného díla vědeckého, kritického, odborného nebo do díla určeného k vyučovacím účelům, pro objasnění jeho obsahu drobná celá zveřejněná díla,
c) užije zveřejněné dílo v přednášce výlučně k účelům vědeckým nebo vyučovacím či k jiným vzdělávacím účelům.

Katalogová licence
Do práva autorského nezasahuje ten, kdo zařadí do katalogu jím pořádané výstavy, dražby, veletrhu nebo podobné akce, vyobrazení díla vystaveného při takové příležitosti; autorovo svolení není třeba ani pro užití vyobrazení tohoto díla rozmnožováním a rozšiřováním katalogu. Předpokladem je, že autor svolil k vystavení díla.

Užití díla umístěného na veřejném prostranství
Do práva autorského nezasahuje ten, kdo kresbou, malbou či grafikou, fotografií nebo filmem zaznamená nebo vyjádří dílo, které je umístěno na náměstí, ulici, v parku, a veřejných cestách nebo na jiném veřejném prostranství; autorovo svolení není třeba ani pro rozmnožování, rozšiřování a sdělování veřejnosti díla takto zaznamenaného nebo vyjádřeného. Toto volné užití neplatí při použití třírozměrné rozmnoženiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat