Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Licenční smlouva

Odstoupení od smlouvy
Autor může odstoupit od licenční smlouvy:
a) pro nečinnost
Autor může od smlouvy odstoupit, pokud nabyvatel licenci nevyužívá vůbec (nedostatečně) a jsou-li tím dotčeny oprávněné zájmy autora. Může tak učinit až po marném uplynutí lhůty pro dostatečné využití licence, kterou určil v písemné výzvě dále obsahující upozornění na nebezpečí odstoupení od smlouvy. Právo odstoupit od smlouvy, včetně výzvy, nelze učinit před uplynutím 2 roků trvání licence, resp. 1 rok u příspěvků do periodického tisku a 3 měsíců u příspěvku do denního tisku, ledaže smlouva stanoví jinak.

b) pro změnu přesvědčení autora
Pokud má autor za to, že zveřejněním jeho díla, které dosud zveřejněno nebylo a které již neodpovídá jeho přesvědčení, může odstoupit od smlouvy. Je povinen nahradit nabyvateli vzniklou škodu a je povinen přednostně nabyvateli nabídnout licenci k užití díla, pokud své rozhodnutí následně změní.

Odstoupením zaniká smlouva ke dni doručení odstoupení nabyvateli. Pokud autor před odstoupením od smlouvy přijal odměnu, je povinen ji nabyvateli vrátit celou nebo její poměrnou část, pokud nebyla licence využita vůbec nebo jen z části a nabyvatel nebyl povinen licenci využít. Autorům nárok na odměnu zůstává nedotčen, byl-li nabyvatel povinen licenci využít a tuto povinnost porušil.

Žádné komentáře:

Okomentovat