Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRÁVA PRŮMYSLOVÁ

III. PRÁVA PRŮMYSLOVÁ

3.1 OCHRANNÉ ZNÁMKY
3.1.1 Pojem ochranné známky
Ochranná známka je nehmotným statkem patřícím mezi práva průmyslová, je právem na označení. Právní úprava ochranných známek je u nás zakotvena v zákoně č. 137/1995 Sb., o ochranných známkách (dále jen „Zákon“) a v prováděcí vyhlášce č. 13/1995 Sb. k tomuto zákonu.
Ochrannou známku vymezuje Zákon jednak pozitivně a jednak negativně. Pozitivní vymezení spočívá v určení druhu a forem označení, která jsou způsobilá k ochraně, a v určení základní funkce předmětu práva.
Zákon definuje ochrannou známku: § 1 Ochrannou známkou je označení tvořené slovy, písmeny, číslicemi, kresbou nebo tvarem výrobku nebo jeho obalu, popřípadě jejich kombinací, určené k rozlišení výrobků nebo služeb pocházejících od různých podnikatelů a zapsané do rejstříku ochranných známek (dále jen „rejstřík”), vedeného Úřadem průmyslového vlastnictví (dále jen „Úřad”).
Zabezpečení plnění rozlišovací funkce pak závisí na negativním vymezení pojmu ochranné známky, podle § 2 a 3 Zákona. Tato ustanovení obsahují výluky ze zápisné způsobilosti neboli pozastavovací důvody. Tyto překážky se dělí na absolutní a relativní.

Žádné komentáře:

Okomentovat