Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OCHRANNÉ ZNÁMKY

Označení, která nemají dostatečnou rozlišovací způsobilost dle písm. b) až d), mohou být zapsána, jestliže přihlašovatel prokáže, že takové označení užívání v obchodním styku, které započalo nejméně dva roky před podáním přihlášky, získalo rozlišovací způsobilost pro jeho výrobky nebo služby.
Relativními překážkami jsou skutečnosti plynoucí ze starších práv třetích osob. Podmínky zápisné způsobilosti uvedené v § 3 odst. 1 a 2 zkoumá Úřad před zveřejněním přihlášky, zatímco relativní překážky uvedení v § odst. 3 zkoumá Úřad až na základě řádně a důvodně podaných námitek podle § 9 Zákona až po zveřejnění přihlášky.
Úřad podle § 3 odst. 1 nezapíše označení shodné s ochrannou známkou, která je přihlášena nebo zapsána pro jiného majitele pro stejné nebo podobné výrobky nebo služby s dřívějším právem přednosti, popřípadě obsahuje prvky přihlášeného označení či zapsané ochranné známky, které by mohly vést k záměně. Toto označení může být zapsáno, jestliže majitel nebo přihlašovatel ochranné známky s dřívějším právem přednosti udělí písemný souhlas se zápisem tohoto označení do rejstříku ochranných známek.
Úřad dále nezapíše označení shodné s ochrannou známkou, jestliže je přihláška podána před uplynutím dvou let od zániku ochranné známky, ledaže by o zápis požádal její poslední majitel, respektive jeho právní zástupce. To platí jen v případě zániku ochranné známky z důvodu neprodloužení ochranné doby. Tato lhůta brání tomu, aby si bezprostředně po zániku známky přihlásil shodné označení jiný subjekt, čímž by mohlo dojít ke klamání spotřebitelů a odběratelů o původu zboží.

Žádné komentáře:

Okomentovat