Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení o udělení patentu

Řízení o udělení patentu – pokr.
Po zveřejnění přihlášky vynálezu může kdokoli podat Úřadu připomínky k patentovatelnosti jejího předmětu; k připomínkám Úřad přihlédne při úplném průzkumu přihlášky vynálezu, v němž zjišťuje, zda splňuje podmínky stanovené tímto zákonem pro udělení patentu. Úřad provede úplný průzkum přihlášky vynálezu v druhé fázi řízení na žádost přihlašovatele či jiné osoby, nebo jej může provést z moci úřední. Žádost o provedení úplného průzkumu musí být podána nejpozději do 36 měsíců od podání přihlášky vynálezu a nelze ji vzít zpět a správní poplatek za její podání činí 3.000,- Kč.
Řízení o přihlášce vynálezu, jehož předmět splňuje stanovené podmínky a přihlašovatel zaplatil poplatek, končí udělením patentu. Úspěšný přihlašovatel se stává majitelem patentu, což osvědčuje patentová listina vydaná Úřadem. Zamítnutím řízení končí v případě, že nejsou splněny podmínky pro udělení patentu, nebo zastavením řízení, jestliže přihlašovatel neodstranil ve stanovené lhůtě vady přihlášky nebo nezaplatil správní poplatek nebo podal žádost o provedení úplného průzkumu po uplynutí lhůty.
Proti rozhodnutí úřadu o zamítnutí přihlášky, přičemž Úřad je předtím povinen umožnit přihlašovateli vyjádřit se k připomínkám 3. osob a ostatním podkladům pro rozhodování, lze podat rozklad lhůtě 1 měsíce od doručení zamítavého rozhodnutí. V opravném řízení rozhoduje předseda Úřadu a toto rozhodnutí je v řízení konečné.

Vynález v soudním řízení
Soudy nepřezkoumávají rozhodnutí Úřadu o přihlášce. V jejich kompetenci je rozhodování sporu o původcovství vynálezu a o právo na patent. Po dobu soudního řízení o právo na patent se přerušuje řízení před Úřadem. Podle pravomocného rozhodnutí soudu úřad přepíše osobu přihlašovatele nebo majitele patentu a přihlášku vynálezu nebo patent ve prospěch osoby jíž tato práva přísluší, resp. ve prospěch soudem určeného původce vynálezu.

Žádné komentáře:

Okomentovat