Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TRIPS

Madridská dohoda
Internacionalizaci známkového práva představuje Madridská dohoda o mezinárodním zápisu ochranných známek z roku 1891. Pro smluvní státy vzniklé Madridské unie, včetně České republiky, tak platí výhoda v možnosti získat ochranu ve vybraných unijních státech na základě jediného zápisu. Mezinárodní zápis, prováděný Mezinárodním úřadem v Ženevě, nahrazuje jednotlivé zápisy u známkových úřadů členských států.
Řízení probíhá po podání zpoplatněné mezinárodní přihlášky prostřednictvím národního úřadu žadatele. Podmínkou je předchozí zápis do rejstříku ochranných známek tohoto úřadu. Mezinárodní úřad provádí formální průzkum známky a je-li v souladu s Dohodou, zapíše ji do mezinárodního rejstříku ochranných známek. Zápis pak oznámí úřadům států, u kterých je ochrana žádána a zveřejní ji ve věstníku Mezinárodní známky.
Zápisem vznikají ochrany v určitých státech v rozsahu daném jejich právním řádem. Mezinárodní zápis je závislý na zápisu v zemi původu známky jen po dobu 5 let, ve které nesmí dojít k zániku ochrany v domovském státě, jinak se nelze dovolávat ochrany z titulu mezinárodního zápisu. Došlo-li v té době k výmazu známky u domovského Úřadu, je tento povinen požádat Mezinárodní úřad o výmaz z mezinárodního rejstříku.
Respektování principu teritoriality a národního režimu je zakotveno v právu určeného státu po mezinárodním zápisu známky odepřít národní ochranu známky. Důvody odepření musí být stejné, jako by známka byla zapisována přímo u Úřadu tohoto státu. Odepření se zdůvodněním musí být oznámeno Mezinárodnímu úřadu, který je postoupí domovskému úřadu a žadateli. Obrana proti odepření ochrany je na žadateli.

Žádné komentáře:

Okomentovat