Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trvání ochrany

Trvání ochrany – pokr.
- v řízení zahájeném na návrh majitele všeobecně známé známky zjistí, že užívání napadené ochranné známky by neoprávněně těžilo z rozlišovací způsobilosti nebo dobré pověsti všeobecně známé známky nebo jí bylo na újmu, bez ohledu na to, zda napadená ochranná známka byla zapsána pro stejné nebo podobné výrobky či služby. Tak byla na návrh majitele slovní ochranné známky JAGUAR zapsané pro motorová vozidla z rejstříku vymazána kombinovaná ochranná známka JAGUAR pro šicí a pletací stroje.

Dalším výmazovým důvodem je tzv. zdruhovění známky. Zdruhověná znamená přeměnu výlučného práva na pouhé označení druhu výrobku, tj. ochranná známka se stala v obchodním styku označením obvyklým pro výrobky nebo služby, pro které je zapsána.
V některých případech, předpokládaných v § 26 Zákona, Úřad provede výmaz ochranné známky bez předchozího řízení o výmazu. To nastane, když bude výrokem příslušného soudu zjištěno, že určitá ochranná známka zasahuje do osobnostních práv, do dobré pověsti právnické osoby, popřípadě porušuje autorské právo. Požádá-li oprávněná osoba o výmaz do 6 měsíců od právní moci rozsudku, bude výmaz proveden bez slyšení majitele ochranné známky. Ten mohl svá práva uplatňovat při soudním jednání. Obdobně, když soud zjistí, že užívání ochranné známky je nedovoleným soutěžním jednáním, neboť nepoctivě těží z rozlišovací způsobilosti nebo dobrého jména všeobecně známé známky, bude Úřad respektovat takové soudní rozhodnutí a výmaz známky provede na žádost majitele bez dalšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat