Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavně zaručené procesní zásady v řízení před soudy a jejich provedení zákonem o soudech a soudcích.

Překládání soudců
Soudce přiděleného k výkonu funkce určitému soudu lze s jeho souhlasem nebo na jeho žádost přeložit k výkonu funkce na jiný soud. K NS může být přeložen soudce , který má praxi po dobu nejméně 10 let a který svými odbornými znalostmi a zkušenostmi dává záruky řádného výkonu této funkce. Ke KS nebo VS může být přeložen soudce , který má právní praxi nejméně 8 let a odborné znalosti.
Dojde-li zákonem ke změně v organizaci soudů nebo ke změně obvodů soudů a naleze-li řádný výkon soudnictví zajistit jinak , lze soudce i bez jeho souhlasu nebo žádosti přeložit na jiný soud. Podle toho lze soudce přeložit pouze na jiný soud téhož stupně v rámci obvodu soudu o jeden stupeň vyššího nebo na soud o jeden stupeň nižší v obvodu soudu , k němuž byl soudce přidělen k výkonu své funkce , a to nejpozději do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona , který zakládá důvod pro toto přeložení.
O přeložení soudce rozhodne ministr spravedlnosti po projednání s předsedou soudu , k němuž je soudce překládán , popřípadě s předsedou příslušného KS , jde-li o přeložení soudce k okresnímu soudu v jeho obvodu. Proti rozhodnutí ministra spravedlnosti o přeložení soudce lze podat podle zvláštních právních předpisů opravný prostředek k NS.
Postavení soudců a přísedících
Funkce soudce a přísedícího je veřejnou funkcí. Funkce soudce je neslučitelná s funkcí prezidenta , člena Parlamentu a jakoukoliv funkcí ve veřejné správě. Funkce přísedícího je neslučitelná s funkcí prezidenta , člena Parlamentu , jakož i jinými činnostmi , o nichž to stanoví zákon. Soudce nesmí zastávat žádnou jinou placenou funkci ani vykonávat jinou výdělečnou činnost s výjimkou správy vlastního majetku a činnosti vědecké , pedagogické , literární apod.
Stát zabezpečuje nezávislost soudců též jejich hmotným zabezpečením. Pro činy spáchané při výkonu funkce soudce nebo v souvislosti s výkonem této funkce lze soudce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta republiky.
Soudce nese odpovědnost za svou odbornou úroveň při výkonu soudcovské funkce. Je povinen se soustavně vzdělávat a prohlubovat své odborné znalosti pro řádný výkon funkce.

Žádné komentáře:

Okomentovat