Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRÁVO AUTORSKÉ

2.2 PRÁVO AUTORSKÉ
2.2 .1 Dílo a autor
Dílo
Předmětem autorského práva je dílo literární a jiní dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnimatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam.
Jako příklad lze uvést zejména díla slovesná (psaná nebo tradovaná ústně), hudební, dramatická, choreografická, fotografická (vyjádřená podobným postupem), audiovizuální, výtvarná, architektonická včetně urbanistických, kartografická a díla umění užitného. Počítačový program je dílem původním, pokud je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Autorské právo chrání tento plod tvořivosti bez ohledu na jeho hmotné zachycení. Avšak nezbytnou podmínkou chráněné existence díla je jeho vyjádření v podobě vnimatelné lidskými smysly. Tato existence může býti pomíjivá, bezúčelná a prosta významu.
Vzniklé dílo požívá autorskoprávní ochrany jako celek, ale i jeho část, název, vývojová fáze, včetně jeho postav, pokud splňují podmínku původnosti. Za původnost právo považuje spojení originality a jedinečnosti autoru, které se promítnou a setrvávají v jeho díle.
Za autorské dílo nelze považovat samotný námět díla, denní zprávu nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenku, postup, princip, metodu, objev, vědeckou teorii, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě.
Souborné dílo
Za autorské dílo se považuje dílo souborné jako je sborník, časopis, antologie, výstava nebo jiná databáze, které je způsobem výběru nebo uspořádáním jeho obsahu, tvořeného autorskými díly nebo jinými prvky, jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora.
Podmínkou autorské povahy tohoto díla není, aby bylo souborem autorských děl, nýbrž aby samo, tvořeno jakýmikoliv prvky, bylo originální a individuální.
Odvozená díla
Autorským dílem je dílo vzniklé tvůrčím zpracováním jiného díla jako například literární dílo zpracované do scénáře a překlad díla do jiného jazyka.

Žádné komentáře:

Okomentovat