Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Původce průmyslového vzoru a zaměstnanecký průmyslový vzor

3.5.1. Původce průmyslového vzoru a zaměstnanecký průmyslový vzor
Původcem průmyslového vzoru je ten, kdo jej vytvořil vlastní tvůrčí prací. Spolupůvodci mají právo k průmyslovému vzoru v rozsahu, v jakém se podíleli na jeho vytvoření. Průmyslový vzor vytvořený v pracovním poměru, v členském nebo jiném obdobném , je zaměstnaneckým průmyslovým vzorem a právo na tento vzor přechází na toho, kdo původci zadal jeho vytvoření a původce má nárok na přiměřenou odměnu. Pokud zadavatel do 3 měsíců od oznámení vytvoření vzoru práva nevyužije, přechází zpět na původce.
Vlastník průmyslového vzoru má výlučné právo využívat průmyslový vzor, poskytnout souhlas k využívání průmyslového vzoru jiným osobám, nebo na něj průmyslový vzor převést a bránit třetím osobám užívat jej bez souhlasu. Užíváním průmyslového vzoru se rozumí zejména výroba, nabízení, uvedení na trh, dovoz, vývoz nebo užívání výrobku, ve kterém je tento průmyslový vzor ztělesněn nebo na kterém je aplikován, nebo skladování takového výrobku k uvedeným účelům.
V případě neoprávněného zásahu do práv vlastníka, může se vlastník u soudu domáhat:
- zákazu rušení práva,
- odstranění následků,
- náhrady škody,
- přiměřeného zadostiučinění při způsobení nemajetkové újmy i v penězích,
- zničení výrobků, materiálu a nástrojů k výrobě.
Vlastník má vůči každému, kdo jeho právo porušuje nebo ohrožuje, právo na informaci o původu výrobku ztělesňujícího jeho průmyslový vzor.

Žádné komentáře:

Okomentovat