Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavně zaručené procesní zásady v řízení před soudy a jejich provedení zákonem o soudech a soudcích.

Krajské soudy
KS rozhodují :
v případech stanovených zákony o řízení před soudy jako soudy druhé stupně ve věcech , v nichž rozhodovaly v prvním stupni okresní soudy , které patří do jejich obvodu.
předsedy senátu a 2 soudců v ostatních případech
Samosoudce je předseda senátu nebo soudce. Předseda senátu může být pouze soudce.
Okresní soudy
OS rozhoduje :
jsou soudy prvního stupně nestanoví-li zákony o řízení před soudy jinak
ve věcech správního soudnictví v případech stanovených zákonem
v dalších zákonem stanovených případech
OS se skládá z předsedy soudu , místopředsedy nebo místopředsedů soudu , předsedů senátů a dalších soudců. Rozhodovací činnost OS vykonávají soudci a přísedící. Na rozhodovací činnosti OS se podílejí vyšší soudní úředníci , justiční čekatelé , soudní tajemníci a soudní vykonavatelé. OS rozhoduje v případech stanovených zákony po řízení před soudy v senátech , v ostatních případech rozhoduje samosoudce.
Senáty OS se skládají z předsedy senátu a 2 přísedících. Samosoudcem je předseda senátu nebo soudce. Předsedou senátu může být pouze soudce.
Rozvrh práce
Rozdělení jednotlivých věcí , které mají být u soudu projednány a rozhodnuty , do soudních oddělení se řídí rozvrhem práce. Nemůže-li věc v určeném soudním oddělení projednat a rozhodovat soudce nebo senátem stanovený rozvrh práce , předsedou soudu stanoví , který jiný soudce nebo senát věc projedná a rozhodne. Podrobnosti vnitřní organizace a rozvrh práce OS , KS a VS stanoví ministerstvo vyhláškou. Podrobnosti vnitřní organizace a rozvrhu práce NS stanoví jeho jednací řád.

Žádné komentáře:

Okomentovat