Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Patent a ochrana vynálezu

3.2.2. Patent a ochrana vynálezu
Doba platnosti patentu činí 20 let od podání přihlášky vynálezu a jeho účinky nastávají ode dne oznámení o udělení patentu ve Věstníku Úřadu. Majitel patentu má výlučné právo užívat vynález, poskytnout souhlas k využívání vynálezu jiným osobám, nebo na něj patent převést. Za udržování patentu v platnosti se platí správní poplatky.
Ode dne oznámení o udělení patentu může přihlašovatel požadovat přiměřenou náhradu od toho kdo po zveřejnění přihlášky vynálezu její předmět užíval. Vynález využívá, kdo při své hospodářské činnosti vyrábí, uvádí do oběhu nebo upotřebí výrobek, který je předmětem vynálezu, nebo při této činnosti používá postup, který je předmětem vynálezu.

Rozsah ochrany
Rozsah ochrany vyplývající z patentu nebo z přihlášky vynálezu je vymezen zněním patentových nároků. K výkladu patentových nároků se použije i popis a výkresy.
Bez souhlasu majitele patent nikdo nesmí:
a) přímo využívat vynález, tedy
- vyrábět, nabízet, uvádět na trh nebo používat výrobek, který je předmětem patentu, nebo k tomu účelu výrobek dovážet či skladovat, anebo s ním jiným způsobem nakládat;
- využívat způsob, který je předmětem patentu, popřípadě nabízet tento způsob k využití;
- nabízet, uvádět na trh, používat nebo k tomuto účelu dovážet či skladovat výrobek přímo získaný způsobem, který je předmětem patentu.
b) nepřímo využívat vynález, tedy dodávat nebo k dodání nabízet jiné osobě, než je osoba oprávněná využívat patentovaný vynález, prostředky týkající se podstatného prvku tohoto vynálezu a sloužící v tomto ohledu k jeho uskutečnění.

Majitel patentu má zároveň právo domáhat se toho, aby každý kdo bez jeho souhlasu a neoprávněně patent využívá, takového jednání zanechal, jakož i právo na náhradu škody, která mu tím vznikla. Kromě toho může požadovat také přiměřené zadostiučinění, nevznikla-li škoda.

Žádné komentáře:

Okomentovat