Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pojetí azylu v českém právním řádu - zákonná úprava.

Pojetí azylu v českém právním řádu - zákonná úprava.
Azylový zákon č. 2/2002 SB
Cizinec , který vstupuje na území s úmyslem požádat o azyl , je oprávněn učinit prohlášení a azylu na hraničním přechodu policii. Při udělení vstupního víza policie informuje cizince o nutnosti dostavit se přijímacího střediska.

Ministerstvo vyzve cizince , který učinil prohlášení o azylu , k podání návrhu na zahájení řízení o udělení azylu. Návrh na zahájení řízení o udělení azylu lze podat pouze v přijímacím středisku. K řízení o udělení azylu a odnětí azylu je příslušné ministerstvo.

Důvody udělení azylu ( § 12 )
Azyl ministerstvo cizinci udělí , bude-li v řízení o udělení azylu zjištěno , že cizinec :
je pronásledován za uplatňování politických práv a svobod
má odůvodněný strach z pronásledování z důvodu rasy , náboženství , národnosti atd.

Existují také zvláštní důvody udělení azylu např. azyl bude udělen rodičům azylanta mladšího 18 let , i když v řízení o udělení azylu u nich nebudou zjištěny ty standardní důvody v § 12 aj. např. humanitární důvod.

Důvody vylučující neudělení azylu
Azyl nelze udělit , i když budou zjištěny důvody uvedené v § 12 , když je důvodné podezření , že se cizinec dopustil trestného činu proti míru , válečného trestního činu , je vinen činu v rozporu se zásadami a cíli OSN aj.
Návrh na zahájení řízení o udělení azylu se zamítne jako zjevně nedůvodný , jestliže účastním řízení o udělení azylu např. uvádí pouze ekonomické důvody , úmyslně uvádí nesprávné údaje o své totožnosti , žádá o udělení azylu pouze proto , aby unikl situaci všeobecné nouze , má více než jedno státní občanství a nevyužil ochrany některého ze států , jehož státní občanství má atd. Návrh na zahájení řízení o udělení azylu nelze zamítnout jako zjevně nedůvodný , pokud se týká cizince , který není způsobilý k právním úkonům.

Žádné komentáře:

Okomentovat