Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení o zápisu ochranné známky

3.1.3 Řízení o zápisu ochranné známky
Pro řízení o ochranných známkách se použije správní řád kromě případů, kdy Zákon stanoví jinak.

Přihláška k zápisu
O zápis označení do rejstříku ochranných zámek se žádá přihláškou podanou u Úřadu. Přihlašovatelem může být fyzická nebo právnická osoba (i zahraniční), a to pro výrobky nebo služby, které jsou ke dni podání přihlášky předmětem jejího podání. Jestliže by Úřad zjistil, že seznam přihlašovaných výrobků a služeb není v souladu s předmětem podnikání, může známku vymazat z rejstříku. Přihláška musí obsahovat údaje o přihlašovateli, dále znění nebo vyobrazení přihlašovaného označení (u prostorového označení jeho plošné vyobrazení), seznam výrobků nebo služeb, pro něž má být ochranná známka zapsána, spolu s uvedením tříd pro účely zápisu známek. Podáním přihlášky se všemi náležitostmi vzniká přihlašovateli právo přednosti před každým, kdo podá později přihlášku shodné nebo zaměnitelné ochranné známky pro stejné nebo podobné výrobky nebo služby.
Každou přihlášku, kterou Úřad obdrží, podrobí nejdříve formálnímu a poté věcnému průzkumu. Při formálním průzkumu se zkoumá, zda přihláška obsahuje všechny podstatné náležitosti. Není-li tomu tak, vyzve Úřad přihlašovatele, aby nedostatky ve stanovené lhůtě odstranil. V rámci věcného průzkumu Úřad zkoumá, zda přihlašované označení splňuje podmínky zápisné způsobilosti a zda není dána některá z překážek zápisu podle § 2 a § 3 odst. 1 a 2 Zákona. Jestliže přihlašované označení nesplňuje podmínky pro zápis, Úřad přihlášku zamítne, jinak ji zveřejní ve Věstníku Úřadu.
Zveřejněním přihlášky je ukončena veřejnoprávní fáze posuzování zápisné způsobilosti přihlašovaného označení a je tvořen základní předpoklad pro možnost uplatnění třetích osob v rámci nově zavedeného námitkového řízení. Jeho smyslem je jednak ochrana práv třetích osob a jednak prohloubení právní jistoty přihlašovatelů spočívající ve snížení pravděpodobnosti napadení jejich registrované ochranné známky výmazem z důvodu kolize s právy jiných subjektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat