Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení o zápisu ochranné známky

Omezení práv majitele
Práva majitele jsou v některých případech omezena.
Jedná se o povinnost majitele strpět, jestliže třetí osoby v obchodním styku užívají:
a) své jméno, příjmení, pseudonym, název, popřípadě obchodní jméno, adresu, údaje týkající se druhu, jakosti, množství, účelu, hodnoty, zeměpisného původu, času výroby výrobku nebo poskytnutí služby, popřípadě i jiných vlastností výrobku, přesto, že tyto údaje jsou shodné či zaměnitelné s ochrannou známkou, popřípadě tvoří součást ochranné známky, avšak jen za předpokladu, že tyto údaje jsou používány v souladu s obchodními zvyklostmi a dobrými mravy soutěže.
b) označení shodné s ochrannou známkou, jestliže je to nezbytné k vyznačení účelu výrobku, zejména jeho příslušenství nebo náhradních dílů, nebo druhu poskytované služby, za předpokladu, že je užíváno v souladu s obchodními zvyklostmi a dobrými mravy soutěže.
c) shodného nebo zaměnitelného označení jeho držitelem, jestliže toto označení získalo v České republice v uplynulých dvou letech před podáním přihlášky rozlišovací způsobilost pro stejné nebo podobné výrobky nebo služby svého držitele.
d) shodné či zaměnitelné ochranné známky s pozdějším právem přednosti, jestliže její užívání strpěl po dobu 5 let ode dne, kdy se o tomto užívání dozvěděl, ledaže by přihláška pozdější ochranné známky nebyla podána v dobré víře.
e) Majitel ochranné známky s pozdějším právem přednosti není oprávněn bránit v užívání shodné či zaměnitelné ochranné známky s dřívějším právem přednosti, i kdyby majitel ochranné známky s dřívějším právem přednosti svá práva z ochranné známky nemohl podle odstavce d) uplatnit.
Dalším omezením je také ustanovení § 17 o tzv. vyčerpání práv. jestliže majitel známky uvedl sám nebo na základě licenční smlouvy výrobky pod svojí ochrannou známkou na trh, nemůže zakázat třetím osobám užívání své známky ve vztahu k těmto výrobkům, ledaže po uvedení výrobků na trh došlo k jejich podstatné změně nebo zhoršení jejich stavu nebo vlastností.

Žádné komentáře:

Okomentovat