Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení o zápisu ochranné známky

Práva majitele ochranné známky
Práva majitele ochranné známky vznikají registrací na základě podané přihlášky. Jsou upravena v Zákoně výčtem činností, ke kterým je oprávněn pouze majitel, a výčtem činností, které je majitel ze zákona oprávněn zakázat všem třetím osobám.
Majitel ochranné známky má především výlučné právo označovat ochrannou známkou své výrobky a služby, pro které je zapsána, nebo ji užívat ve spojení s těmito výrobky či službami např. na obalech, fakturách a propagačních materiálech. Současně je oprávněn používat spolu s ochrannou známkou značku R v kruhu. Jelikož jde o právo výlučné, nesmí nikdo bez souhlasu majitele užívat označení shodné nebo zaměnitelné s ochrannou známkou pro stejné nebo podobné výrobky nebo je užívat ve spojení s těmito výrobky nebo službami. Dále je majitel oprávněn požadovat na vydavateli periodické či neperiodické publikace, aby uvedl informaci, že v této publikaci použité označení je ochrannou známkou.
Majitel má rovněž vůči každému, kdo uvádí nebo hodlá uvést na trh výrobky či služby, právo na informaci o původu výrobků či dokladů provázejících výrobky nebo služby, na nichž je umístěno označení shodné nebo zaměnitelné s jeho ochrannou známkou.
Tato práva spolu s ustanovením o nepropuštění výrobků celnicí výrazně posilují postavení majitele ochranné známky.
Majitel ochranné známky prokazuje svá práva osvědčením o zápisu ochranné známky, případně výpisem z rejstříku ochranných známek.
V případě porušení některého ze svých práv se majitel známky může žalobou u příslušného soudu domáhat zákazu takového jednání a stažení neoprávněně označených z trhu. Dále může majitel ochranné známky požadovat, aby soud nařídil ohrožovateli či porušovateli zničit výrobky, jejichž výrobou nebo uvedením na trh došlo k ohrožení nebo porušení práva chráněného tímto zákonem, popřípadě zničit materiál a nástroje určené nebo používané výlučně nebo převážně při činnostech ohrožujících nebo porušujících práva chráněná tímto zákonem. V případě nemajetkové újmy má poškozený právo na přiměřené zadostiučinění, které může spočívat v peněžitém plnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat