Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavně zaručené procesní zásady v řízení před soudy a jejich provedení zákonem o soudech a soudcích.

Soudcovské rady
Soudcovské rady se zřizují u NS , VS a KS. Soudcovská rada se zřizuje též u OS , k němuž je přiděleno nebo přeloženo k výkonu funkce více než 10 soudců. Soudcovská rada je poradním orgánem předsedy senátu. Skládá se z 5 členů. Funkce člena soudcovské rady je neslučitelná a funkcí předsedy a místopředsedy soudu a u NS též s funkcí předsedy kolegia. Soudcovská rada se může platně usnášet za přítomnosti nadpoloviční většiny svých členů. K přijetí usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů soudcovské rady.
Členem a náhradníkem soudcovské rady může být zvolen jen soudce , který je přidělen nebo přeložen k příslušnému soudu , je bezúhonný a souhlasí se svým zvolením. Za bezúhonného nemůže být považován ten , komu bylo pravomocným rozhodnutím uloženo kárné opatření , nebylo-li kárné opatření zahlazeno , nebo kdo byl pravomocně odsouzen za trestný čin a takové odsouzení nebylo důvodem zániku funkce soudce. Funkční období soudcovské rady trvá 5 let.
Funkce člena soudcovské rady zaniká :
zánikem funkce soudce
přeložením k výkonu funkce soudce jinému soudu
jmenováním do funkce předsedy nebo místopředsedy soudu , u NS též do funkce předsedy kolegia
atd.
Soudci a přísedící
Soudcem nebo přísedícím může být ustanoven občan ČR , který je způsobilý k právním úkonům a bezúhonný , jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku , že bude svou funkci řádně zastávat , v den ustanovení věku nejméně 25 let a souhlasí se svým ustanovením za soudce nebo přísedícího a s přidělením určitému soudu. Podmínkou bezúhonnosti nesplňuje ten , kdo byl pravomocně odsouzen ze trestný čin , jestliže se na něj podle zvláštního právního předpisu nebo rozhodnutí prezidenta republiky nehladí jako by nebyl odsouzen.
Předpokladem pro ustanovení soudcem je též VŠ vzdělání získané řádným ukončením studia v magisterském studijním programu v oblasti práva na VŠ v ČR a složením odborné justiční zkoušky. Za tuto zkoušku se považuje též advokátní zkouška , závěrečná zkouška právního čekatele , notářská zkouška a odborná exekutorská zkouška. Stejné účinky má výkon funkce soudce ÚS alespoň po dobu 2 let.
Soudci jsou jmenováni do funkce no dobu bez časového omezení. Přísedící jsou voleni do funkce na dobu 4 let. Soudci po jmenování do funkce a přísedící po zvolení do funkce skládají slib. Soudci do rukou prezidenta , přísedící do rukou předsedy soudu , k němuž byli zvoleni. Soudce jmenuje prezident republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat