Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pojetí azylu v českém právním řádu - zákonná úprava.

Azylantem se rozumí cizinec , kterému byl podle azylového zákona udělen azyl , a to po dobu platnosti rozhodnutí o udělení azylu.

Účastník řízení má právo po celou dobu řízení být ve styku s Úřadem vysokého komisaře a s právnickými osobami , které se zabývají ochranu jeho zájmu.

Účastníku řízení o udělení azylu pobývajícímu v přijímacím nebo pobytovým středisku se bezplatně poskytne ubytování , strava , popřípadě jiné služby a kapesné za podmínky , že od něho nelze ( dle zjištěných majetkových poměrů ) žádat úhradu těchto služeb. Dovolují-li to majetkové a finanční poměry účastníka řízení , je povinen si tyto služby hradit zcela nebo zčásti sám. Účastník řízení o udělení azylu hlášení k pobytu mimo pobytové středisko si hradí náklady spojené s pobytem na území z vlastních prostředků , s výjimkou zdravotní péče.
Pobyt na vízum za účelem řízení o udělení azylu
Cizinci , který podal návrh na zahájení řízení o udělení azylu , udělí policie vízum za účelem řízení o udělení azylu. Vízum opravňuje cizince k pobytu po dobu 60 dnů , pokud tento zákon nestanoví jinak ( lze to prodloužit ).

Pobyt na vízum za účelem strpění
Vízum za účelem strpění pobytu udělí jako orgán policie odbor cizinecké a pohraniční policie příslušný podle místa , kde je cizinec hlášen k pobytu. Vízum se udělí na žádost cizince , který předloží doklad o padání žaloby proti rozhodnutí o udělení azylu nebo o zastavení řízení o udělení azylu. Platnost víza zaniká nabytím právní moci rozhodnutí soudu o žalobě. Cizinec , jemuž je uděleno vízum za účelem strpění pobytu , si hradí náklady spojené s pobytem na území z vlastních prostředků ( lze mu poskytnout příspěvek do výše životního minima pokud nemá nic ).

Žádné komentáře:

Okomentovat