Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TOPOGRAFIE POLOVODIČOVÝCH VÝROBKŮ

3.6. TOPOGRAFIE POLOVODIČOVÝCH VÝROBKŮ
Ochrana topografií polovodičových výrobků je upravena v zákoně č. 529/1991 Sb. Topografií se rozumí série vzájemně souvisejících zobrazení uspořádáním vrstev tvořících polovodičový výrobek. Polovodičovým výrobkem se rozumí mikroelektronický výrobek určený k plnění elektronické funkce.
Právo na ochranu topografie přísluší jejímu původci nebo jeho právnímu nástupci, případně zaměstnavateli původce. Právo na ochranu topografie zanikne uplynutím 15 let ode dne jejího vytvoření, jestliže topografie nebyla obchodně využívána jinak než skrytě nebo nebyla přihlášena u Úřadu průmyslového vlastnictví (dále jen "Úřad"). Ochrana vzniká buď dnem prvního veřejného obchodního užití pokud přihláška byla podána do 2 let od tohoto dne nebo ke dni podání přihlášky, pokud topografie nebyla dříve obchodně využita. Obchodním využitím se pro účely tohoto zákona rozumí prodej, pronájem, nabídka nebo jiný způsob obchodní distribuce topografie nebo polovodičového výrobku obsahujícího topografii nebo výrobku obsahujícího polovodičový výrobek. Ochrana trvá 10 let od konce kalendářního roku v němž vznikla.
Topografie polovodičových výrobků požívá ochrany, pokud je výsledkem tvůrčí činnosti původce a pokud není v průmyslu polovodičových výrobků běžná. Ochrana se vztahuje i na zobrazení sloužící k výrobě topografie.
Po zápisu topografie do rejstříku je majitel oprávněn ji užívat, udělit svolení k jejímu užívání jinému nebo převést právo k ní na jinou osobu. Bez souhlasu majitele nesmí nikdo:
a) reprodukovat topografii nebo její samostatně využitelné části a zhotovovat zobrazení topografie pro výrobní účely,
b) vyrábět polovodičový výrobek, ve kterém je chráněná topografie obsažena,
c) obchodně využívat topografii nebo polovodičový výrobek, který obsahuje chráněnou topografii nebo její samostatně využitelné části, jakož i zobrazení topografie sloužící k jeho výrobě, nebo je k tomuto účelu dovážet.

Ochrana se nevztahuje na:
a) činnosti prováděné k neobchodním účelům,
b) reprodukci topografie k účelům analýzy, výzkumu, vývoje nebo vzdělávání,
c) obchodní využití chráněné topografie vytvořené činností dle b),
d) následné obchodní využívání topografie nebo polovodičového výrobku obsahujícího chráněnou topografii, uvedených do oběhu majitelem topografie nebo s jeho výslovným souhlasem,
e) osobu, která v dobré víře získá polovodičový výrobek obsahující topografii, uvedený do oběhu bez souhlasu majitele topografie.

Žádné komentáře:

Okomentovat