Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavně zaručené procesní zásady v řízení před soudy a jejich provedení zákonem o soudech a soudcích.

Kárná odpovědnost soudců
Soudce je kárně odpovědný za kárné provinění. Kárným proviněním je zavinění porušení povinností soudce , jakož i zaviněné chování nebo jednání , jímž soudce narušuje důstojnost soudcovské funkce nebo ohrožuje důvěru v nezávislé , nestranné a spravedlivé rozhodování soudu.
Za kárné zavinění lze uložit soudci podle závažnosti kárného provinění některé z těchto kárných opatření :
důtku
snížení platu o 25 % na dobu nejvíce 6 měsíců a při opětovném kárném provinění , jehož se soudce dopustil v době před zahlazením kárného opatření , na dobu nejvíce 1 roku
odvolání z funkce předsedy senátu
odvolání z funkce
Drobné nedostatky v práci nebo drobné poklesky v chování může orgán státní správy soudů , který je oprávněn podat návrh na zahájení kárného řízení , vyřídit tím , že je soudci vytkne , je-li to postačující.
Odpovědnost soudce za kárné provinění zaniká ,nebyl-li do 2 let od jeho spáchání podán návrh na zahájení kárného řízení. Kárné řízení také probíhá , jestliže se soudce , dopustil přestupku a požádá orgán příslušný k projednání přestupku o projednání přestupku v kárném řízení.
Nezpůsobilost soudce k výkonu funkce
Soudce je nezpůsobilý vykonávat soudcovskou funkci , jestliže :
mu nepříznivý zdravotní stav dlouhodobě nedovoluje vykonávat jeho funkci
byl pravomocně odsouzen za trestný čin a také odsouzení , nebylo důvodem k zániku funkce soudce , jestliže čin , za který byl soudce odsouzen , svou povahou zpochybňuje důvěryhodnost jeho dalšího setrvání v soudcovské funkci
O tom , že je soudce nezpůsobilý vykonávat svou funkci , se rozhodne na návrh , který je oprávněn podat ministrovi nebo předseda soudu , k němuž byl soudce přidělen nebo přeložen.

Žádné komentáře:

Okomentovat