Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústavně zaručené procesní zásady v řízení před soudy a jejich provedení zákonem o soudech a soudcích.

Volba přísedících
přísedící OS volí zastupitelstva obcí v obvodu příslušného OS
přísedící KS volí zastupitelstvo krajů , jejichž území je alespoň zčásti v obvodu příslušného krajského soudu
Kandidáti do funkce přísedícího navrhují členové příslušného zastupitelstva. Přísedícím může být zvolen občan , který je přihlášen k trvalému pobytu v obvodu zastupitelstva , jímž jed o funkce volen , a v obvodu soudu , pro který je do funkce volen , nebo který v těchto obvodech pracuje.
Přidělování soudců
Po složení slibu ministr spravedlnosti přidělí soudce na základě jeho předchozího souhlasu k výkonu funkce k určitému OS. Ministr spravedlnosti může výjimečně soudce přidělit na základě jeho předchozího souhlasu k výkonu funkce ke KS ne VS anebo NS , jestliže vykonal právnickou činnost v případě KS a VS nejméně 8 let a v případě NS nejméně po dobu 10 let.
Soudce lze s jeho souhlasem dočasně přidělit v zájmu řádného výkonu soudnictví k jinému soudu na dobu nejdéle 3 let , popřípadě v zájmu využití jeho zkušeností na dobu nejdéle 1 roku k ministerstvu nebo Justiční akademii.
Soudce přiděleného k výkonu funkce k určitému OS nebo přeloženého k OS i bez jeho souhlasu může ministr spravedlnosti se souhlasem předsedů obou dotčených soudů dočasně přidělit na dobu nejdéle 1 roku k jinému OS , jehož obvod sousedí s obvodem soudu , k němuž byl přidělen nebo přeložen , není-li možné jinak zajistit u tohoto soudu řádný výkon soudnictví. Po dobu 5 let od skončení dočasného přidělení soudce nelze bez jeho souhlasu znovu dočasně přidělit k jinému soudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat