Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TRIPS

EUROPATENT
Pro evropský prostor a tedy i pro Českou republiku má zásadní význam regionální evropský patent. Úmluva o udělování evropských patentů, uzavřená v Mnichově v roce 1973 vytváří společné patentové právo pro členské státy Evropské patentové organizace (18 států) jediného patentu (Evropský patent). Europatent má stejné účinky jako by měl udělený národní patent v každém členském státě. Významnou okolností je skutečnost, že právo podat přihlášku Europatentu přísluší i žadatelům z nečlenských států.
Evropské patentové řízení probíhá před Evropským patentovým úřadem v Mnichově (EPO) a žadatele tak zbavuje nutnosti účasti v řízeních národních ve všech nebo vybraných státech Evropské patentové organizace, Řízení začíná podáním zpoplatněné Evropské patentové přihlášky, od jejíhož zveřejnění získává žadtael předběžnou ochranu. EPO provádí předběžný průzkum, následně rešerše a přihlášku zveřejní (po uplynutí 18 měsíců od podání). Žadatel může požádat o provedení odloženého úplného průzkumu, který je zpoplatněn a po provedení průzkumu EPO rozhodne o udělení patentu. Výše poplatku závisí na počtu států, ve kterých je požadována ochrana. Rozhodnutí o udělení patentu je oznámeno v Evropském patentovém věstníku.

Průmyslový vzor
Pro mezinárodní ochranu užitých vzorů je významná Haagská dohoda o mezinárodním zápisu průmyslových vzorů z roku 1925. Zavádí mezinárodní přihlášku, podanou prostřednictvím domácího úřadu k Mezinárodnímu úřadu v Ženevě, s účinky národní přihlášky ve všech požadovaných státech Haagské unie. Česká republika není unijním státem.
Locarnská dohoda o mezinárodním třídění průmyslových vzorů z roku 1968 usnadňuje rešerše průmyslových vzorů dle stanoveného třídícího systému výrobků obsahujících vzor. Česká republika je státem Locarnské unie.

Žádné komentáře:

Okomentovat