Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jiná majetková práva

Jiná majetková práva
U některých autorských děl Zákon přiznává autorům další majetkové právo:
1. odměna při opětovném prodeji originálu uměleckého díla
Pokud provozovatel galerie, dražebník nebo jiná osoba při výkonu svého podnikání prodává originál uměleckého díla, který autor převedl na jinou osobu, je prodávající povinen autorovi zaplatit odměnu, jejíž výši stanoví Zákon. Za originál se považuje zejména originální obraz, kresba, malba, grafika, socha, fotografie. Nárok na odměnu se nevztahuje na rukopisy skladatelů nebo spisovatelů a na díla architektonická a díla užitného umění.
Právo na odměnu je uplatňováno prostřednictvím kolektivního správce a přechází na dědice autora.
2. odměna v souvislosti s rozmnožováním díla pro osobní potřebu
U autorských děl, která lze rozmnožovat pro osobní potřebu na podkladě zvukového nebo zvukově obrazového záznamu, nebo rozhlasového či televizního vysílání, anebo tiskového či jiného grafického vyjádření pomocí přístroje na nenahraný nosič nebo na papír či podobný podklad, má autor nárok na odměnu stanovenou v Zákoně. Podmínkou nároku je, že dílo bylo již zveřejněno. Právo je uplatňováno prostřednictvím kolektivního správce a plátcem odměny jsou výrobci nebo dovozci přístrojů a nosičů, poskytovatelé rozmnožovacích služeb za úplatu a dopravce nebo zasílatel v případě, že neoznámí totožnost dovozce nebo výrobce. Odměna se platí jen při prvním dovozu nebo prodeji přístrojů a nosičů.

Trvání majetkových práv
Obecná délka doby trvání majetkových práv činí dobu života autora a 70 let po jeho smrti. V případě spoluautorského díla lhůta začíná běžet od smrti posledního spoluautora.
Zvláštní lhůty:
 u anonymního (pseudonymního) díla trvá 70 let od oprávněného zveřejnění,
 u díla kolektivního trvá 70 let od zveřejnění,
 u díla audiovizuálního trvá 70 let od smrti posledního s tvůrců.
Doba trvání běží vždy od prvního dne roku následujícího po roce, kdy došlo k rozhodné události.
Volné dílo
Po uplynutí doby trvání majetkových práv k dílu, se dílo stává volným, tzn. že každý je může volně užít.
První zveřejnění nezveřejněného volného díla
Zveřejnitel volného díla, které nebylo nikdy zveřejněno, nabývá majetkových práv ke zveřejněnému dílu, jejichž doba trvá 25 let od zveřejnění díla. Osobnostní práva mu nemohou náležet, jeho právo je odvozeno od práv autora a nemůže žádným způsobem do integrity díla a jeho autorství zasáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat