Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRÁVO AUTORSKÉ

Výjimky z autorsko právní ochrany
Veřejný zájem velí, aby se ochrany podle práva autorského nedostalo úřednímu dílu, jako je právní předpis, rozhodnutí státního orgánu, veřejná listina, pamětní kniha, obecní kronika, symbol státu a obce apod.; jeho návrhu a jeho úřednímu překladu. Stejné platí pro výtvory tradiční lidové kultury, není-li nikomu znám autor. Politické projevy a řeči pronesené při úředním jednání rovněž nepožívají autorskoprávní ochrany, kromě autorova práva užít je v souboru.

Autor
Autorem díla je fyzická osoba, která svou duševní tvůrčí činností dílo vytvořila a to v jeho nehmotné, eterické podobě. Jedná se o tu fyzickou osobu, jejíž jméno je obvyklým způsobem uvedeno na díle nebo je u díla uvedeno v rejstříku vedeném příslušným kolektivním správcem, není-li prokázán opak.
Anonym a pseudonym
Nelze prozradit totožnost autora, bylo-li podle jeho vůle jeho dílo zveřejněno bez udání jména (anonymní dílo) nebo pod krycím jménem (pseudonymní dílo), a to dokud se sám veřejně neprohlásí autorem, není-li jeho skutečné jméno obecně známé. Do té doby autora zastupuje osoba, která dílo zveřejnila, není-li prokázán opak.
Spoluautoři
Autorské právo k dílu náleží společně a nerozdílně více autorům, pokud toto dílo vzniklo jako jediné dílo jejich společnou tvůrčí činností, není-li výsledek činnosti jednoho ze spoluautorů způsobilý k samostatnému užití. Za součást společné tvůrčí činnosti nelze považovat poskytnutí podnětu rady, odborné pomoci, dokumentace nebo jiného technického materiálu.
Spoluautoři rozhodují o nakládání s jejich dílem jednomyslně, ochrany jejich práv k dílu se mohou domáhat i jednotlivě. Podíly na výnosech z práv k autorskému dílu jsou úměrné jednotlivým tvůrčím příspěvkům, jinak stejné, pokud jejich dohoda nestanoví jinak.

Žádné komentáře:

Okomentovat